Lara Prohens El racó umami Benvingut al meu racó. Un racó on descobrir i aventurar-se dins els misteris de la nutrició i el món de la cuina. Viatgem i descobrim si realment som allò que menjam.

Halloween vs Tots Sants

Publicat dia 31 octubre 2014 General
Halloween vs Tots Sants

Avui aprofitaré per xerrar d’aquest dilema amb el que ens trobam cada any: celebram halloween o tots sants??

Any rera any Halloween s’apodera un poc més de Tots Sants. Es segueixen comprant flors i anant al cementiri però la història ha canviat i de cada vegada més aquestes dates s’han convertit ja en un dia de caretes i disfresses. Segurament la televisió, el cinema, la literatura i, en general, tot el que arriba de EEUU té gran part de culpa.

Les costums culinàries també han anat variant. Juntament amb les tradicionals receptes de bunyols de vent, rosaris, panallets, i castanyes, etc, en podem trobar altres de terres més llunyanes que a poc a poc tenen més pes entre nosaltres: caramels de blat de moro (candy corn), tarta de carbassa (pumpkin pie) o pomes caramel.litzades (caramel apple).

La població més vulnerable, els nins, són els que es veuen realment afectats ja que deixen de conèixer les tradicions del poble i gastronòmicament deixen de menjar productes de qualitat per dolços i sucres senzills. Davant la problemàtica actual  de l’obesitat infantil crec que és important fer un acte de reflexió i educar també nutricionalment!

Substituir una tradició pròpia per una de fora no té cap sentit i encara el té menys si això serveix per empobrir. Però, anem a conèixer més a fons quines diferències nutricionals hi ha entre una festa i l’altra (ja que és de la que més hi entenc)  i a fer balanç….

Aliments propis de halloween i tots sants 

PANALLETS: gran producte gastronòmic fet amb moniato o patata, ametlla, sucre i rovell d’ou, bàsicament. Pot anar cobert de pinyons i acollir altres components com el coco o la xocolata. Té un origen poc clar, però probablement recorda als antics àpats funeraris i als ‘pans dels morts’ que es portaven a l’església. Tot i ser una recepta bastant calòrica, té la seva part bona ja que la base d’aquests són les ametlles crues. Però alerta, poder ser una bomba…així que amb moderació!

ROSARIS: estan formats de panellets d’ametlla, xocolata i fruita confitada ( que es conserva més enllà dels mesos en que es recull, i també és molt representativa d’aquesta festa) . Evidentment són molt calòrics en el seu conjunt però cada un dels aliments que el formen són de qualitat. 

BUNYOLS: Tant els rosaris com els bunyols són dues coses únicament típiques de Mallorca així que conservem la tradició.

CASTANYES: És el fruit sec amb menor greix i el poc que té és bo, insaturat. Conté potassi, magnesi i  coure. Vitamina C i alguna del grup B.

Castaña 1.9 gr de grasa 

Avellana 62 gr de grasa

MONIATO: Tubercle (com la patata) ric en sucres complexes i ens aporta vitamina A, C i alguna del grup B. Conté molts minerales.

Pel contrari:

CARAMELS: Només és sucre d’absorció ràpida. No tenen cap nutrient interessant a destacar. I si són en forma de xiclet vigilar amb el problema de la càries perquè s’està molta estona amb el sucre dins la boca.

XOCOLATINES: La xocolata per si mateixa, té diverses propietats bones, però quan es transforma en les típiques barres de Milkibar, Mars, Kit-Kat… es converteix en un conjunt de greixos saturats, sucres simples, conservants i amb una quantitat excessiva de calories.

1 barra de xocolate Mars aporta 249 kcal (pes 55grams), mentre que 100 gr de panallets ens aporta 245 kcal. 

BEGUDES ENSUCRADES: acostumar-se a beure aigua diariàment i només ocasionalment beure refrescs. Quan beguem refrescs que siguin light que tenen menys sucre però tot i perquè siguin light no se’n pot abusar.

FAST FOOD: desconfiar d’aquells aliments que quan llegim la seva etiqueta desconeixem la meitat dels seus components. El fast food: pizzes, hamburgueses, salsitxes, patates fregides,… El problema és que aquests aliments o aquesta manera d’alimentar-se de cada vegada també és més present en el nostre dia a dia.

Per tant, l’únic aliment bo que apareix per Halloween és la carbassa i ni tansols se la mengen!!

autor_Pippoloide

autor_Pippoloide

 

Tots sants és una tradició típica d’aquí, la qual esper que entre tots conservem i no s’acabi per transformar la nostra festa popular en Halloween i passem a menjar caramels  i xocolatines enlloc de moniatos, castanyes i panallets. Nutricionalment sería un greu error.

Amb tot això no vull dir que no haguem de disfrutar de les coses que venen d’altres llocs ni molt manco, però sí que seria bo preservar el que feien els nostres padrins i mantenir les tradicions. Tal vegada, una opció sigui combinar les dues festes. Si per exemple aquest any venen a casa uns zombis o unes bruixetes, en lloc de donar-lis caramels, opta per donar-lis castanyes o un parell de panallets , es més sa, educatiu i original.

Receptes similars: General

Festes passades, coques menjades!

Publicat dia 22 gener 2015

Ja ha passat Nadal, ja ha passat Sant Antoni i Sant Sebastià,… tornem a la rutina! Podríem dir que a Mallorca allarguem les festes fins a final de Gener així que, ara ja sí que ja toca que tornem a…

Llegeix-ne més

EL PA: bo o dolent?

Publicat dia 17 octubre 2014

Ahir 16 d’octubre era el dia mundial de l’alimentació i el dia mundial del pa. Ahir era la Fira d’octubre de Campos, poble conegut per la quantitat de forns i la qualitat dels pans que s’hi fan. Per això vull…

Llegeix-ne més

Comenta